Ga naar de inhoud

Doet PMU zetten pijn?

Als PMU specialist krijg je vaak de vraag: ‘’Doet PMU zetten pijn?”. In deze blog ga ik wat dieper in om die vraag te beantwoorden. Daarbovenop zal ik je ook nog wat tips geven tegen de pijn.

Allereerst, het is erg afhankelijk waar de PMU of tattoo gezet word. Daar waar bijvoorbeeld de zogeheten ‘cupido boog’ bij Lippen PMU als pijnlijk ervaren word, ervaart men dat doorgaans aanzienlijk minder aan de zijkanten van de lippen. Ditzelfde principe gaat op bij het zetten van een tattoo. De tattoo op mijn knie vond ik bijzonder onprettig en op mijn bovenarm viel ik gewoon in slaap! Het hangt ook af bij een tattoo; hoe lang is de artiest bezig? Is het een groot of klein ontwerp, met of zonder kleur, veel of weinig details. Zo is de kleur wit in inkt vaak iets gevoeliger omdat wit wat dikker is en dus lastiger in de huid komt. Al met al, de pijn die je wel of niet ervaart bij PMU is heel erg afhankelijk van waar. Ongeacht waar, van extreme pijn is nooit sprake.

Tips tegen pijn bij het zetten van PMU!

  • Goed slapen.

Een goede nachtrust is een uitstekende remedie tegen pijn. Soms is dat wat lastig in de hand te hebben, misschien vind je het wel zo spannend dat je niet kan slapen. Kinderen die je ’s nachts wekken of partners die snurken. Hoe dan ook, het is altijd aan te raden lekker op tijd naar bed te gaan. Een feestje tot in de late uren is geen goede voorbereiding voorafgaand aan een PMU behandeling. Ga dus zeker lekker op tijd naar bed.

  • Gezond en genoeg eten

Met trek in de behandelstoel liggen is zelden een goed idee. Hoe gecontroleerd dit ook gaat, de artiest verwond je met een naaldje en je lichaam gaat hard aan het werk om Endorfine aan te maken. Dit is een hormoon dat vrij komt bij lichamelijke inspanning en pijn. Dit is een natuurlijke pijnstiller. Een goede weerstand is van belang om je lichaam een handje te helpen. Ik heb het niet over fastfood, maar juist gezonde voeding met veel vitamines. Vitamine A, C ,D , Zink en Ijzer kunnen je hierbij helpen. Niet alleen de inhoud van voeding is van belang maar ook hoe het vult. We worden allemaal knorrig als we trek hebben. Zorg dat je maag goed gevuld is en neem ook wat mee om tussen door of naderhand wat te kunnen eten.

  • Pijnstillende middelen zonder recept

Je kan je lichaam helpen door wat pijnstilling te nemen. Paracetamol is hiervoor een uitstekende keuze. Vermijd Ibuprofen en Aspirine. Beide hebbben namelijk een bloedverdunnende werking en dit kan invloed hebben op het eindresultaat van de PMU behandeling. Als je de paracetamol besluit te nemen bouw dan een spiegel op. Begin een dag van te voren en neem elke 6 uur de gewenste hoeveelheid in ( 500 of 1000 mg ). Neem altijd contact met je arts op als je andere medicatie gebruikt om te overleggen of dit geen schade toebrengt. Lees altijd de bijsluiter alvorens het nemen van een geneesmiddel.

  • Pijnstilling uitsluitend verkrijgbaar met recept

Voor PMU kan je zelf van te voren de huisarts bellen en vragen om de verdovende EMLA creme/Lidocaine creme. Deze kan je van te voren op je wenkbrauwen aan brengen. Volg altijd de bijsluiter. Smeer het nooit zelf op je ogen.

  • Menstruatie vermijden

Dit heb je uiteraard niet altijd in de hand. Als jij al een paar maanden een afspraak heb staan en je bent ineens ongesteld dan ga je de behandeling niet afzeggen hiervoor. Maar weet dat als je menstrueert of je bijna gaat menstrueren dat de behandeling/sessie gevoeliger zal zijn.

  • Meditatie, ontspanning en ademhaling.

Als je iets als gevoeliger ervaart zet je al heel gauw je lichaam in spanning waardoor alles nog meer pijn gaat doen, een vicieuze cirkel dus. Probeer daarom een comfortabele houding te zoeken waar je niet gespannen hoeft te liggen. Blijf goed in en uit ademen, juist als het wat gevoeliger word. Je kan een headphone of oordopjes meenemen om een luisterboek of muziek op te zetten.

  • Comfortabele kleding

Als het even kan draag dan zo veel mogelijk los zittende kleding. Hierdoor kan je je beter ontspannen en een houding vinden zonder dat je op knoopjes, tierelantijntjes, riempjes en gespjes hoeft te liggen. Probeer dit van te voren uit te denken.

  • Geen alcohol of drugs

Dit kan je bloed verdunnen. Ook moet je lichaam hard werken om dit uit je systeem te krijgen waardoor er minder energie kan gaan naar de pijnbestrijden van de tattoo of PMU. Laat dus even de borrel met rust.